top of page

BIBLIOTECA PLAJA DE CARTE

Biblioteca Plaja de Carte din Vama Veche este o bibliotecă publică gratuită, prima bibliotecă pe plajă din Europa.
A fost primul proiect al asociației, cel care ne-a aruncat în mijlocul oamenilor și a generat apariția unei comunități puternice care susține activitățile culturale pe care le desfășurăm.

Am pornit la drum cu dorința de a readuce oamenilor bucuria contactului cu arta și cultura, cu ideea că haosul cotidian ne împiedică să ne relaxăm și să ne bucurăm de o carte bună, un film interesant, un spectacol  de teatru captivant sau măcar de muzica care ne place.

Noi ne-am propus, oricât de utopic ar părea, să intervenim în acest cerc vicios în care am intrat cu toții și le-am adus pe toate acolo unde oamenii se așteptau cel mai puțin să le găsescă: pe Plajă!

Am construit o bibliotecă care a pornit cu 1000 de carți noi, cu un sistem de împrumut bazat pe încredere și cu credinț că oamenii sunt sinceri cu noi.
Și am avut dreptate. Marea majoritate a carților s-au întors înapoi după cele 3 zile pentru care le oferim cititorilor noștri, avem pierderi de până în 10% anual.
Sistemul nostru este simplu: oricine poate veni să împrumute o carte. Împrumutul se face pentru 3 zile (durata medie a șederii pe litoral), în cazul în care dorește să mai păstreze cartea, pot prelungi perioada venind să anunțe. Împrumutul se face dupa completarea unei fișe extrem de simple, care conține numele și prenumele persoanei, un număr de telefon și o adresă de mail la care poate fi contactat la nevoie și data la care urmează să returneze cartea.
În ultimii 6 ani am avut o medie de 3000 de împrumuturi pe sezon (din iunie până în septembrie) și foarte mulți cititori pasionați. De la copii care citesc prima lor carte la bunici care recitesc cărțile tinereții lor, elevi care parcurg lecturile obligatorii sau pur și simplu oameni care desoperă literatura românească modernă,
avem confirmarea faptului că o bibliotecă are un rol important în viața socială a comunității.

Biblioteca noastră a ajuns acum la o bază de carte de aproximativ 4000 de volume atât în limba română cât și în engleză, franceză, maghiară, sau limbi mai exotice ca greaca sau poloneza.
Nu am fi reușit niciodată să ajungem aici fără ajutorul esențial al partenerilor noștri, cele mai mari edituri din România. În acești ani ne-au fost alături Editura Humanitas, Editura Litera, Editura Niculescu, Editura ALL, Editura Nemira, Editura TREI, Editura RAO, Editura Crime Press, Editura HERG BENET, librăriile online Okian si Books Express.

Ne propunem să derulăm în continuare acest proiect, conservând fondul existent de carte și îmbogățind anual colecția cu noi apariții.

bottom of page