Despre Educație prin Cultură
Suntem o lume în mișcare. Totul se întâmplă repede, informația ajunge instantaneu dintr-o parte în alta a lumii, vedem fotografiile imediat ce le-am făcut, filmele apar în timp real pe internet, nimic nu mai este intim.
Este ceea ce ne-am dorit cu toții, evoluția fulgerătoare a tehnologiilor dovedește aviditatea ființei umane de a ajunge cât mai repede la rezultatul dorit. Când să mai ai timp să citești 100 de pagini sau să vezi un spectacol de teatru, când în același timp ai putea să rezolvi 10 mailuri super urgente?
Suntem o lume în schimbare. Atunci când sistemul politic s-a schimbat în România nu ne așteptam ca unele dintre cele mai normale lucruri să devină pentru unii dintre noi prohibitive. Calitatea vieții multora dintre noi lasă mult de dorit, viața de zi cu zi a devenit din ce în ce mai grea, iar supraviețuirea ajunge uneori să depindă de cât de bine îți gestionezi venitul. Iar pentru cei ajunși în această situație, actul cultural este un lux pe care nu și-l pot permite.
Suntem o lume cu valori inversate. Dacă te uiți în jur, modelele de viață nu mai sunt personaje cu coloană vertebrală, care să îți dea exemplu de cum să trăiești o viață de care să fii mândru. Sucesul se măsoară doar financiar, important este cum arăți, valoarea ta este dată de accesorii, indiferent dacă acestea sunt haine, casă, mașină. Și cei care nu se încadrează în standardele aparențelor nu există. Ce capital de imagine îți poate aduce faptul că citești cărti sau cânti la un instrument muzical clasic?
Am pornit la drum cu dorința de a readuce oamenilor bucuria contactului cu arta și cultura, cu ideea că haosul cotidian ne împiedică să ne relaxăm și să ne bucurăm de o carte bună, un film interesant, un spectacol de teatru captivant sau măcar de muzica care ne place.
Numele nostru este un citat cultural, o trimitere directă către acele câteva cuvinte dacice care au rămas în limba română: barză, viezure, mânz, brânză, varză, etc. care ne leagă de istoria noastră profundă dar și un statement prin care ne declarăm iesiți din tiparele academice. Cei mai mulți dintre partenerii noștri zâmbesc atunci când ne aud numele iar acesta este cel mai bun punct de pornire pentru un dialog.
Nevoia de cultură de actualitate este o realitate a vremurilor noastre, mai ales în zona rurală. Am hotărât să ne implicăm activ în îmbunătățirea fondului de carte al comunității comunei Limanu, atunci când prin materializarea Bibliotecii de la Plaja de Carte am luat contact direct cu bibliotecile din zonă (aici ne referim și la Mangalia) și am realizat că acestea, prin oferta lor, nu au posibilitatea să atragă cititori.
Acum încercăm să acoperim o paletă cât mai largă de activități cultural-educative prin organizarea de evenimente: concerte, proiecții de film, spectacole de teatru, expoziții de fotografie și sculptură.
În timp, cu ajutorul partenerilor și sponsorilor am avut oportunitatea de a ne extinde, iar acum ne desfășurăm activitatea la nivel național, depășind granițele satului de pe malul mării, unde am visat pentru prima oară că vom convinge câțiva oameni să lase telefonul deoparte pentru a se bucura de o carte.
Ce ne dorim
Să aducem bucurie prin organizarea de evenimente culturale inedite în spații neconvenționale.
Să atragem fonduri pentru diversificarea proiectelor culturale pe care le deșfășurăm.
Să contribuim activ la reducerea abandonului școlar prin crearea de biblioteci și spații educative în cele mai mici școli din țară.