ȘCOLA DE VARĂ LIMANU 2024- PATRIMONIU MULTICULTURAL LA LIMITĂ
Proiectul este este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și propune o analiză socială, arhitecturală și de patrimoniu al cărui rezultat se dorește a fi conștientizarea și sensibilizarea comunității locale în principal, dar și a societății în general, față de valorile materiale și tradiționale încă existente în zona de sud a litoralului românesc, cu atenția concentrată pe comuna Limanu și particularitățile ei de modernizare.
În cadrul Școlii de vară propuse, studenți de la arhitectură și sociologie, alături de îndrumători, vor face o cercetare holistică a zonei care va genera o hartă cu obiective locale de patrimoniu material și natural, se va realiza un proiect pentru o bibliotecă ce va permite comunității locale să aibă acces gratuit la cărți și la un loc de întâlnire dedicat.
Se vor organiza o serie de evenimente pentru și cu implicarea comunității locale, prelegeri ale specialiștilor în domeniu, expoziții, o masă rotundă și ateliere de conștientizare.
Ca rezultat general se va începe creionarea unui Îndrumar de Bune Practici particularizat pentru comuna Limanu.
Partenerii proiectului sunt: Primăria Comunei Limanu, Școala Gimnazială nr. 1 Limanu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din România, SG Studio S.R.L editor al publicațiilorZeppelin și e-zeppelin.ro, ARHIPERA, Romcim.
Școala va avea loc în perioada 6-16 septembrie în comuna Limanu, satele Vama Veche, 2 Mai, Limanu și Hagieni.
Cu ajutorul partenerilor vor fi selectați 14 participanți studenți (12 studenți arhitecți și 2 studenți sociologi) și îndrumătorii care îi vor ghida de-a lungul perioadei de desfășurare.
Începând cu 6 septembrie studenții la sociologie vor desfășura activități de interogare turiști și comunitate locală; iar studenții arhitecți vor începe activitățile de identificare patrimoniu material arhitectural și natural.
Pe parcursul desfîșurării școlii se vor crea formulare de interogare a comunității locale și a turiștilor, se va finaliza centralizarea rezultatelor formularelor; se va creiona un proiect de bibliotecă comunitară, se vor realiza schite și se vor documenta obiectivele de patrimoniu material identificate, meșterii locali vor susține workshopuri, se vor organiza prelegeri ale specialiștilor și vor fi susținute ateliere cu copii din comunitate.
La finalul perioadei se va organiza o expoziție cu parte din lucrările rezultate din cercetare și va fi realizată o hartă a obiectivelor arhitecturale și naturale din zonă.