top of page

Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească: Conferință națională pentru bibliotecari- 2018

Proiectul a fost derulat în anul în care am aniversat împlinirea unui veac de la Marea Unire, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România).

Conferința s-a desfășurat în data de 14 decembrie 2018, orele 10–14, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, Biblioteca Județeană Mureș. S-a adresat bibliotecilor județene din România și a adus în prim-plan rolul cărții și al bibliotecilor de-a lungul ultimei sute de ani.

Prelegerileau fost susținute de personalități din domeniile culturii scrise, care au adus în fața comunității profesionale a bibliotecarilor informații interesante și inedite: Marea Unire în cărțile și documentele vremii - dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș; Centenarul Marii Uniri.
Bilanțul unui veac de istorie - dr. Cosmin Popa, cercetător științific principal la Institutul de Istorie Nicolae Iorga din București; Cartea, un instrument al libertății. Povestea literaturii române în 100 de ani - Ion Bogdan Lefter, poet, eseist, critic și istoric literar.

La finalul conferinței, bibliotecarii au facut o vizită la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică din România, un adevărat simbol al culturii scrise. În cadrul proiectului, bibliotecile județene au primit de asemenea un fond de carte românească dedicată Centenarului Marii Uniri.

Acțiunea a fost finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin programul de finanțare nerambursabilă a manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918–2018) și a Primului Război Mondial.

bottom of page